Duurzaam wonen Op ’t Zand

Op ’t Zand wordt een duurzame wijk; de eerste gasloze wijk van Ridderkerk! Alle woningen worden uitermate goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. Geen cv-ketel maar een duurzame warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. De woningen maken geen gebruik van fossiele brandstoffen en hebben dus geen gasaansluiting. De combinatie met de vloerverwarming biedt een zeer comfortabel binnenklimaat. Het beheer en onderhoud van het zonne-energiesysteem wordt uitbesteed aan energieleverancier Eteck.

Milieubewust en energiezuinig
De woningen van Op ‘t Zand worden ontworpen op een milieubewuste en zuinige omgang met energie. Dit gaat zowel in de zomer als in de winter samen met een comfortabel en gezond binnenklimaat. Hierbij wordt het energieverbruik zoveel mogelijk beperkt, het verbruik van fossiele grondstoffen zover mogelijk terug gedrongen en waar mogelijk duurzame energie gebruikt. In de wijk Op ‘t Zand passen we de modernste inzichten en technieken toe. Het resultaat: een woning die een groot deel van haar energiebehoefte zelf opwekt.

U wekt energie op met uw eigen zonnepanelen
Uw woning krijgt een zonne-energiesysteem: zonnepanelen op uw dak en een omvormer in uw woning. Wanneer de zon schijnt, wekken de zonnepanelen elektriciteit op. Deze elektriciteit is niet hetzelfde als die uit uw stopcontact komt. Daarom zit er een omvormer tussen de zonnepanelen en het elektriciteitsnet. Deze zet de elektriciteit van de zonnepanelen om in bruikbare elektriciteit die u kunt gebruiken in uw woning. Wanneer de panelen meer opwekken dan u zelf op dat moment nodig heeft, wordt de overige elektriciteit aan het net geleverd en verrekend met de elektriciteit van uw leverancier.

De buitenlucht zet uw warmtepomp aan het werk
De buitenlucht rondom de woning bevat altijd een zekere warmte. De luchtwarmtepomp haalt de warmte uit de lucht en waardeert dit op naar een bruikbaar niveau om het tapwater en het water voor de vloerverwarming te verwarmen. De warmtepomp is voorzien van een boiler van circa 200 liter, wat voor ruim voldoende comfort zorgt voor onder meer het douchen. De warmtepomp is ondergebracht in de een aparte ruimte op de tweede verdieping. De buitenunit van de warmtepomp is geïntegreerd in de schoorsteen op het dak. In combinatie met de zonnepanelen, door de architect mooi geïntegreerd in het dak, is dit een betrouwbaar en duurzaam systeem met een prima rendement.

Energieleverancier Eteck ontzorgt
Energieleverancier Eteck levert en blijft eigenaar van de warmtepompinstallatie en de zonnepaneelinstallatie. De warmtepomp in uw woning bevat een voorraadvat voor warm tapwater. U betaalt voor het gebruik van de installatie maandelijks een vast all-in bedrag, met een jaarlijkse aanpassing conform de consumentenprijsindex. Ook het onderhoud van de installaties ligt dus bij Eteck. Zo komt u nooit voor onaangename financiële verrassingen te staan. De plaatsing van de verschillende onderdelen gebeurt in nauwe samenwerking met Van Mierlo Bouw, de aannemer van Op ’t Zand.

De hoogte van uw energieverbruik
De hoogte van uw verbruik is afhankelijk van vele factoren. Bijvoorbeeld van de ligging van de woning ten opzichte van de zon of de wind, de samenstelling van uw gezin, de hoeveelheid warm tapwater die u verbruikt en de temperaturen die u prettig vindt. Heel globaal kunt u een bedrag aanhouden tussen de 120 en 180 euro per maand, afhankelijk van het type woning.